Om oss

Om Tippetue Arkitekter AS

Tippetue Arkitekter AS ble etablert av sivilarkitekt MNAL Mette Rakner i 1998. Vi har kontorer i Sandviken i Bergen og på Storebø i Austevoll.

Vårt team består for tiden av 12 arkitekter med kompetanse på Masternivå innenfor fagfeltene: arkitektur, interiørarkitektur, areal og byplanlegging, byggeteknikk, rettsvitenskap samt miljø og energi. Vår spesielle ekspertise er kombinasjonsprosjekter hvor bolig, næring og landskap sammen skaper levende miljø.

Tippetue Arkitekter as legger stor vekt på samarbeid med klienter, konsulenter og sluttbrukere. Som arkitektfirma er vi overbevist om at vår styring og kvalitetssikring av designprosessen sammen med våre lytte- og kommunikasjonsevner gjør det mulig for oss å skape forståelse og tillit, samt åpne opp for andres medvirkning i prosjekter med nøkkelord: imøtekommende, engasjerende og upretensiøs.

Våre prosjekter varierer mye i størrelse og vi arbeider med en rekke forskjellige aktører. Vi har ingen begrensninger hva gjelder type oppdrag, da gleden og inspirasjonen ligger i en variert oppdragsportefølje. Vi tilnærmer oss et hvert prosjekt med en åpen, nøktern og samarbeidende/inkluderende holdning.

På denne måten har vi designet restauranter, skolebygg, prosjekter med sammensatte formål, nærings- og industribygg, og alle former for boligbygg, inkludert alders og sykehjem.

Vi besørger program- og situasjons-spesifikk arkitektur av høyeste kvalitet, og anser hvert prosjekt som en ny utfordring for å sikre at våre løsninger passer til den gitte oppgaven. Gjennom analyser av de sosiale, miljømessige og økonomiske forhold etterstreber vi å skape steder og bygninger som er riktig for sin funksjon, som eldes med stil, som er fleksible, og hvor mennesker ganske enkelt ønsker å oppholde seg.

Vi er stolt av vår avvæpnende og inkluderende presentasjonsteknikk. Vi er imøtekommende, engasjerende og upretensiøs. For å oppleve det, må dere møte oss.

 • Sivilarkitekt MNAL, Daglig leder

  Mette Rakner

  - Bachelor of Art in Architecture, University of Manchester, 1991

  - Bachelor of Architecture, University of Manchester, 1994

 • MSc Arkitektur og Miljø, Faglig leder Arkitektur

  Anne Jensen

  - Diplom-Ingenieur Architekt, Fachhochschule Oldenburg, 2000

  - Master of science, Architecture and Environment, Hochschule Wismar, 2009

 • Master of Architecture

  Konrad Pannier

  - Master of Architecture, HAWK, Hildesheim, 2014

  - Fagbrev snekkerutdannelse, Handwerkskammer Hildesheim 2006

 • Bachelor i Interiørarkitektur

  Dagmara Drozd-Piwnicka

  - Bachelor i Interiørarkitektur, University of Zielona Gora, 2010

 • Kontorleder

  Linn Marie Kristensen

  - Markedsføringsledelse og internasjonalisering, BI Bergen, 2004

 • Master i Arkitektur

  Olav Vidvei

  - Master i Arkitektur BAS 2015

 • Stud Arch. BAS 2016-2021

  Steffen M. Alvær

  - Ingeniør i Byggeteknikk HIB 2013

 • Master i Arkitektur

  Julia S. Somby

  - Master i Arkitektur BAS 2016

 • Miljøgeograf, Faglig leder Plan

  Ingvill Osland

  - Master of Environmental Management Flinders University of South Australia 2002

  - Bachelor of Environmental Management Flinders University of South Australia 1999

 • Master i Arkitektur

  Kristine Ervik Smette

  - Cand. Arch. Det Kongelige Danske Kunstakademis skoler for Arkitektur 2015

  - Bachelor i arkitektur Det Kongelige Danske Kunstakademis skoler for Arkitektur

 • Geograf og planlegger

  Mai Stabell

  - Cand. Polit Geografi, Universitetet i Bergen 2003

Byorginalen Tippetue

Tippetue var byoriginal i Bergen i siste halvdel av 1800-tallet. Han het egentlig Anders Olsen og bodde i Kjeldersmauet 7. Tippetue jobbet som sagemann og drager og hadde fast stasjon på Nyalmenning, forteller Gjerstad. Han har skrevet om Tippetue, blant annet i bøkene «Bergenske bilder» og «Æn om vi klædde fjeldet. Bergens Skog- og Træplantningsselskap 1868-1993»

Fuktet talentet

«Ind- og Udskjænking af Brændevin» sto det på skiltet til madam Salvesens skjenkestue midt på allmenningen. Inngangen var gjennom et bislag på husets søndre side, og der var det et stadig rek av tørste besøkende.

«Udskjænking» betydde salg av brennevin til nytelse annet sted, «Indskjænking» til nytelse på stedet. Tippetue hørte til «indskjænkerne», og daglig måtte han innom den gode madam for å fukte sitt talent. Da han så kom ut igjen, passelig på en snurr, deklamerte han gjerne for et lydhørt publikum:

Tippe-tippe tue,
mor min var en frue,
far min var en herremann,
bror min var en spillemann.
Han spilte så lenge
som felen hadde strenge.

Strenge i pungen,
pungen i skrinet,
skrinet i kisten,
kisten i båten,
båten i jekten,
jekten i skipet.

Skipet vil til Engeland
og laste med epler og løk.
Fine jenter, kom og kjøp!

Mest kjent er kanskje Tippetue fra Amalie Skrams syklus om Hellemyrsfolket, der han opptrer sammen med Oline Hedlemyren, «Småfylla». Men anekdotene om Tippetue er mange. Kom der en snobb forbi på gaten, hilste han gjerne gemyttlig og sa: «God dag, og gratulerer med rein skjorte».

Og da de høye damehattene kom på mote, etterlignet han dem ved å snu sydvesten sin bak frem og legge en dusk ålegress foran ansiktet som et slør. Så ropte han til de fine fruer: «Kjøss meg om i tårr».

Lisbeth

Vi leser videre: «Tippetue var kjent og fryktet over hele byen for sin rappe, bitende replikk. Han påsto ofte, kanskje med rette, at fjerdeparten av Bergens befolkning besto av sladrekjerringer og sunnfjordinger.

Om kvelden, på vei hjem fra madam Salvesen, stoppet han rett som det var, støttet seg mot en mur eller et gjerde, og holdt en flammende tale mot «bedremanns baren» og «de høgere klassene». Kjuaguttene som fulgte etter ham tiet da stille og hørte etter, med ørene på stilker.

Vel hjemme fikk han alltid en kjærlig mottakelse av sin bedre halvdel, Lisebeth: «Okk, e du no der, Andersmann! E no disse fæle ongene etter deg igjen». Og så skjelte hun på godt, gammelt bergensk ut alle som fulgte etter Tippetue og som gjorde ablegøyer med ham. Guttene svarte selvfølgelig med et «Tre ganger tre hurra for Tippetue og kånen hannes».

Rapp i replikken

Andre beretninger tilsier at det ikke alltid var harmoni i det «tippetueske» hjem. Vel var Lisebeth tålmodig og fant seg i mye, men av og til sprakk også hun, og truet med å forlate både hus og hjem: «Ja, gå du kånemor, eg ska gå til presten Flottmann og få meg en igjen», ropte Tippetue etter henne.

En annen gang truet Lisebeth: «Ja, no går eg og kaster meg i Svartediket». «Ja, gjør det Lisebethmor. Du vet eg har aldri satt meg ut over dine ønsker». Lisebeth ble som rimelig kan være forferdet, kledde på seg i en fart og stormet ut. Tippetue etter henne for å se hvilken vei hun gikk. Så kom det: «Nei, Lisebethmor, går du Kjeldersmauet? Gå heller Markeveien, det e møkke kortere».

Turstien Tippetue

Tippetue er opprinnelig navnet på det utsiktspunktet på Vindeggen hvor i dag veien dreier 90 grader og fører inn i Persendalen. Dette stedet var i gamle dager en populær og vel besøkt plass hvor man kunne nyte utsikten over by og fjord. Kort vei var det også til vertshuset på Breistølen gård, hvor der var utskjenking av øl. Mest sannsynlig hadde byoriginalen Tippetue rundt 1850 noen uforglemmelige opptredener der, som på folkemunne ga dette punktet navnet Tippetue.

I 1908 besluttet Bergens Skog- og Træplantningsselskap å anlegge en «skovvei» fra Fjellveien og opp til Tippetue. «Skovveien» ble populær og på folkemunne etter hvert bare kalt Tippetue. Etter noen år ble veien ført videre fra Tippetue til Fløistuen.